sob07272024

Aktualizovanépon, 11 mar 2024 2pm

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

AhojTrnava.sk

Back Úvod Spoločnosť Rozhovory Pavel Opatovský: V prvom rade sa snažím si skupinu alebo interpreta dobre vypočuť

Pavel Opatovský: V prvom rade sa snažím si skupinu alebo interpreta dobre vypočuť

( 1 x )

TRNAVA 18. júla 2016 - Trnavské hudobné korzo už po šiesty krát zaplaví mesto Trnava tónmi bluesu a rock and rollu, ale aj inteligentného a mladého popu. O tom, ako táto tradícia vznikla, kde sú jej korene a prečo sa miesto jej konania pre tento ročník mení, nám porozprával otec Trnavského hudobného korza, spevák a gitarista, Pavel Opatovský.

Pavel Opatovský: V prvom rade sa snažím si skupinu alebo interpreta dobre vypočuť

Trnavské hudobné korzo sa zrodilo v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Hnacím motorom týchto podujatí bola láska k Big beatu. Aké sú vaše najrannejšie spomienky viažuce sa k big beatu a k Trnavskému hudobnému korzu?

The Beatles, Rolling Stones, Kinks, Troggs... Big beat bola hudba, ktorá oslovila generáciu teenagerov 60-tych rokov. Ja som bol jedným z nich. Od námestia cez Hlavnú ulicu až po kostol sv. Heleny žilo Trnavské korzo. To bolo miesto, kde sa schádzali bigbíťáci a kde vznikali prvé hudobné formácie. Tam vznikla aj skupina The Beggars, inšpirovaná skupinou The Breakers. Tej sme všetci fandili a jej líder Bonzo bol naším vzorom. Bolo to v roku 1966. Mojou ambíciou bolo stať sa s The Beggars populárnymi minimálne v trnavskom regióne. Ale neskôr aj ďalej, v celom ČSSR. Aj vďaka korzu sme získali zázemie a podporu fanúšikov. Všetko fungovalo, kým v 70-tych rokoch neprišla konsolidácia. Vtedy sme už boli The Toast a posledná verejná nahrávka s touto skupinou vznikla v populárnej rozhlasovej relácii Modrá vlna. Nasledoval zákaz vystupovania na verejných hudobných produkciách – dlhé vlasy, propagovanie západnej kultúry...

Aká je celková história Trnavského hudobného korza?

Trnavské hudobné korzo vzniklo v roku 2011 na podnet môjho priateľa Štefana „Pištu“ Lošonského. Dávali sme dohromady myšlienku, osloviť všetkých Trnavčanov a dostať do povedomia slovíčko korzo, aj keď už len to hudobné. Takto vznikol projekt Trnavské hudobné korzo. Treba mať na vedomí, že pešia zóna bola v tom čase pred rekonštrukciou. Až po rekonštrukcii si mesto osvojilo slovíčko korzo a vzniklo Leto na Korze. Ale to je zasa iný príbeh.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, promócie, stužkové, birmovky, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, športové a spoločenské podujatia a iné...

V prvých ročníkoch po ožití korza dominovali jeho line-upu známe mená ako Peter „Bonzo“ Radványi, Boboš Procházka či Pavol Hammel. Čo Vás viedlo k jeho tohtoročnému omladeniu a veľmi sympatickému otvoreniu sa tvrdšej produkcii, čo sa týka najmä kapely HASH? Podľa akého kľúča vyberáte jednotlivých interpretov?

V prvom rade sa snažím si skupinu alebo interpreta dobre vypočuť. Následne sa ho pokúsim zaradiť do programovej štruktúry THK. Skupina HASH je trnavská rocková skupina, ktorá má čo povedať trnavskému publiku bez generačných rozdielov. Ich vystúpenie bude určite oživením hudobnej atmosféry podujatia. Nesmieme zabudnúť pripomenúť čitateľom aj skupinu Landfil – talentované hudobné zoskupenie s príjemným hlasom speváčky.

Tento rok sa na pódiu predstavíte aj s Duo Live Guitars, ktoré bolo v roku 2013 prezentované ako Back 2 the Roots. Váš playlist tvoria hity zvučných mien ako sú Johnny Cash či Elvis Presley. Zaznie aj nejaká vlastná tvorba?

Názov Back 2 the Roots sme používali viac-menej ako pracovný názov, ktorý bol dostatočne variabilný na to, aby sme ho mohli používať pri našich produkciách na THK. Raz to bol projekt s hosťom Milanom Konfráterom, známym bluesovým gitaristom, neskôr s Jurajom Parízkom zo skupiny Second Band. Ako Duo Live Guitars sa predstavíme s osvedčeným repertoárom slávnych mien, ale dáme niečo aj z vlastnej tvorby.

Ako vnímate kultúrne ovzdušie v Trnave? Praje podobným podujatiam viac, ako tomu bolo v minulosti, alebo menej?

Vyjadrím sa kriticky, nakoľko v minulosti sme mali zo strany mesta Trnava väčšiu podporu. Či už sa to týkalo finančnej podpory alebo technického zázemia, myslím si, že to bolo transparentné, napriek tomu, že som nikdy nebol členom žiadnej politickej strany. V posledných dvoch rokoch moja hudobná agentúra, ktorá pripravuje THK už šiesty rok, nenašla podporu ani zo strany kultúrnej komisie, ani od štatutárov mesta. V roku 2015 a 2016 sme nemali kultúrnou komisiou schválený ani jeden projekt, pričom už ide v podstate o tradíciu. Nemôžeme mestu a kultúre v ňom konkurovať. Podujatia, ktoré organizuje mesto Trnava, sú financované z rozpočtu mesta a z daní jeho občanov. Veľmi zlý model pre kultúru ako takú je všetko dať zadarmo. To je populistické a krátkozraké. My si na seba musíme zarobiť zo vstupného a vyfinancovať náš hudobný projekt z vlastných zdrojov a finančných prostriedkov, ktoré k nám prichádzajú zo strany sponzorov a partnerov projektu.

Doterajších päť ročníkov sa konalo na nádvorí Spolku Sv. Vojtecha. Tentoraz sa návštevníci stretnú v nemenej príjemnom prostredí záhrady Galérie Jána Koniarka. Prečo?

Priestor SSV sa nachádzal blízko centra mesta a historické nádvorie malo úžasnú atmosféru. Realizovali sme tam päť ročníkov medzi rokmi 2011 a 2015. Ako hudobná agentúra sme nadviazali veľmi dobrú spoluprácu s TTSK a galériou Jána Koniarka. Slovo dalo slovo, a tak sme si pri príležitosti iného podujatia v roku 2015 vyskúšali záhradu galérie. Bol to vtedy Jazz Latin Fest a tento projekt sa nám naozaj vydaril. Výborná atmosféra a priestory záhrady a historickej budovy rozhodli o tom, že urobíme šiesty ročník THK práve na tomto mieste.

Odkaz pre návštevníkov korza na záver...

Teším sa na všetkých fanúšikov Trnavského hudobného korza, vidíme sa 22.7.2016 o dvadsiatej hodine večernej.

Trnavské hudobné korzo 6. ročníka nájdete na Facebook-u tu: https://www.facebook.com/events/879837738793130/

zdroj: DB, www.ahojtrnava.sk, fotografia: Pavel Opatovský

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť