sob07272024

Aktualizovanépon, 11 mar 2024 2pm

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

AhojTrnava.sk

Back Úvod Šport Futbal Trnavská jazda pohárovou Európou je stále veľkou inšpiráciou

Trnavská jazda pohárovou Európou je stále veľkou inšpiráciou

Prvý raz v ére samostatnosti získali slovenský titul, celkovo naň čakali približne štyri dekády. Neuveriteľne dlho. Spartak Trnava sa stal v roku 2018 slovenským majstrom a zisk vytúženej trofeje mal byť iba začiatkom novej kapitoly. Úspešnej kapitoly. Či tomu tak o necelé dva roky je, to je na hlbšiu analýzu, ktorá by pravdepodobne nemala jednoznačný záver. Poďme si ale spoločne zaspomínať na jazdu Spartaka v pohárovej Európe, ku ktorej došlo na jeseň 2018. Jedná sa totiž o jeden z najkrajších momentov v slovenskom futbale za posledných desať rokov.

Trnavská jazda pohárovou Európou je stále veľkou inšpiráciou

Spartak Trnava štartoval v Lige majstrov, kde v prvom predkole čierno-červení vyradili majstra z Bosny a Hercegoviny HŠK Zrinjski Mostar. Trnava doma vyhrala 1:0, vonku remizovala 1:1 a išlo sa ďalej. Druhé predkolo prinieslo súboj s poľským šampiónom Legiou Varšava. Trnava v Poľsku pozitívne šokovala pohárovú Európu, vyhrala 2:0 a urobila veľký krok k postupu. Odveta v slovenskom Ríme bola nesmierne vyrovnaná a napätá, Trnavčania prehrali tesne 0:1, avšak postup sa im podarilo ubrániť a čakať ich malo tretie predkolo. 

Vzhľadom na to, že Spartak nebol nasadený, prišiel ďalší náročný súper. Konkrétne srbský majster Crvena Zvezda Belehrad. Vonku Trnavčania odohrali výborný zápas, remizovali 1:1 a mali postup vo vlastných rukách. Doma? Opäť remíza a opäť 1:1, išlo sa do predĺženia. V ňom žiaľ skóroval iba hráč Belehradu Radonjič a Spartak v Lige majstrov po prehre 1:2 po predĺžení vypadol. Vzhľadom na účasť v treťom predkole Ligy majstrov ale v Európe nekončil, čakalo ho play-off o Európsku ligu. O vytúženú skupinu.

V ňom stáli pripravení Slovinci - Olimpija Ľubľana. Spartak však opäť potvrdil, že vonku hrá uvoľnene a výborne, vyhral 2:0 a bol jednou nohou v skupine. Domáca remíza 1:1 spečatila postup slovenského majstra do skupinovej fázy Európskej ligy. Mohlo sa zdať, že samotný postup bude stropom slovenského mužstva, ale opak bol pravdou. Treba dodať, že Trnava hrala v konkurencii Fenerbahce Istanbul, Anderlechtu Brusel a Dinama Záhreb naozaj kvalitne, ukázala, že má na to, aby sa rovnala aj so širšou európskou špičkou.

Žiaľ, v rozhodujúcich momentoch sa ukázalo, že súperi z Turecka, Belgicka či Chorvátska, majú predsa len viacero európskych skúseností, čo sa bojov v pohároch týka. Na Slovensku bol Spartak podrobne sledovaný, diváci zápasy sledovali v televízii, na verejných priestranstvách a aj si na zápasy stavovali svoje peniaze. Ponuky pre futbal boli početné, v kurze boli konečné výsledky, presné výsledky, strelci či počet gólov. Trnava hrala o postup do vyraďovacej fázy takmer do konca a slovenskí priaznivci opäť mali čo sledovať. Klubu fandili aj fanúšikovia, ktorí Spartak po väčšine nemali v láske. Šanca žila.

Nakoniec to nevyšlo. Veľmi tesne. Skupinu vyhralo po kvalitných výkonoch chorvátske Dinamo Záhreb, ktoré z možných 18 bodov získalo 14. Druhé miesto obsadil turecký veľkoklub Fenerbahce Istanbul, ktorý nazbieral osem bodov. A Spartak? Sedem bodov, 2 výhry, 1 remíza a 3 prehry. Rozhodne nie zlá vizitka pre klub, ktorý si skupinovú fázu Európskej ligy zahral v ére samostatného Slovenska vôbec po prvý raz. Posledné miesto v skupine obsadil Anderlecht Brusel. Európsky príbeh Spartaka skončil, ale spomienky ostávajú dodnes.

foto: Facebook Spartak Trnava

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť